Trening

Trening og vektnedgang

Ofte når vi snakker om å gå ned i vekt, snakker vi om hvor mye mer aktivitet vi skal være i. Det faller nærmest naturlig for oss at vi må opp av sofaen og trene mer for å gå ned mer i vekt.

Jeg trener relativt mye i min rolle som personlig trener, i noen perioder mye andre perioder lite. Og det jeg har erfart i mine snart 4 år som pt er at vekta har stått relativt stille, og har den beveget seg så har det stort sett gått oppover. Uansett hvor mye eller lite jeg har trent.

Nå har ikke jeg satt noe konkret mål om å faktisk gå ned i vekt før nå denne våren, så det er ikke noe som har plaget meg. Men det er en observasjon jeg har gjort meg.

Så er det da noen vits å trene når man vil ned i vekt?

JA!

Det er absolutt nødvendig å være i aktivitet, uansett vektnedgang eller ikke.

Fordelene ved å være i aktivitet er så mange, at det er ingen grunn til å bli sittende!

Men hvilken aktivitet skal man velge når man vil ned i vekt? Styrke eller kondisjon?

Jeg opplever det nærmest som en konkurranse mellom de som sverger til det ene eller det andre, for hva som liksom skal være best for vektreduksjon. Men sånn burde det jo ikke være, siden vi trenger begge deler.

Det er ett evig spørsmål rundt hva som hjelper deg å forbrenne mest; Styrke eller kondisjon?

Sannheten er at du trenger begge deler.

Du trenger styrketrening for å bevare muskelmasse, sånn at ikke kroppen bruker muskelmasse som energi isteden for å forbrenne fettet. Styrketrening ved vektnedgang gjør vi altså for å unngå jo-jo effekten, og for å lettere holde vekta stabil etter vektnedgang.

Så trenger du kondisjon for å øke oksygenopptaket i kroppen og for å styrke hjertet.

Når hjertet er sterkt klarer det å pumpe mer blod pr hjerteslag og hvilepulsen blir lavere. Med andre ord; Du letter arbeidet for hjertet!

Når hjertet jobber lettere, fraktes mer oksygenrikt blod igjennom kroppen og du opplever å tåle mer før du blir andpusten. Det blir for eksempel lettere å gå i trapper.

Kombinasjonen av å trene styrke og kondisjon vil med andre ord føre til at du både blir sterkere, og at hverdagslige ting som å gå i trapper føles lettere. Men hvor mye må du trene for at det skal ha noen effekt?

Hvor mye du kan og bør trene pr uke er veldig individuelt, og det avhenger av om du er frisk eller ikke. Er du en frisk nybegynner som ikke trenger å ta noen spesielle hensyn til skader eller sykdom, anbefaler jeg som regel å starte med 2 ganger i uka. La den 3. gangen være en bonus i starten!

Etter hvert som du kommer inn i trening, og har fått det inn som en del av hverdagen, kan du øke på med flere økter. Og her er det i grunn bare din egen hverdagskabal som setter grensene. Målet kan kanskje være myndighetenes anbefaling om 30 minutter om dagen?

For å få både styrke og kondisjon inn i 2 økter pr uke er det helt ok å kombinere disse to. Det er mange måter å gjøre det på, det letteste er å kjøre en kondisjonsøkt først som du avslutter med noen styrkeøvelser. Eller du kan kjøre en styrkeøkt med høy intensitet, som gir kondisjonstrening med på kjøpet.

Det aller viktigste, uansett hva du velger, er at du velger noe du synes er gøy!

Uansett hvor mye eller lite du velger å være i aktivitet, så er det vanskelig å komme noe særlig ned i vekt uten å ta kostholdet også med i regnskapet. Vaner og uvaner som du kanskje ikke engang tenker over kan være med på å gjøre vektnedgang vanskelig.

Du kan lese mer om kosthold og vektnedgang her! 

 

2 kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *