Mental Trening,  Trening

Hva kjennetegner en god behandler?

Har du opplevd å bruke massevis av energi, tid og penger på behandlinger som ikke har fungert slik du har håpet?

I enkelttilfeller, der du har fått en kink i rygg eller nakke, tenker du kanskje ikke så mye over hvilke prinsipper behandleren jobber etter. Så lenge du opplever en liten bedring der og da.

Det er når problemene vedvarer over tid, at det blir viktig hvordan behandleren jobber, og hvordan situasjonen blir grepet an.

Selv har jeg opplevd å gå til en hel rekke behandlere før jeg kom til en som gjorde noe med problemene mine, isteden for å prøve å dempe symptomer. Og i denne prosessen har jeg sett litt av hva som ihvertfall ikke virket for meg;

1. Øvelser jeg skal gjøre hjemme

Behandlere som sender med øvelser hjem glemmer å tenke på en viktig ting – Når du har gått med smerter over lengre tid, og kommer med ett nærmest desperat behov for hjelp, så er sannsynligheten også stor for at tanker om håpløshet, udugelighet, latskap og dårlig samvittighet også har gjort sitt inntog i hverdagen din. Å få ansvaret for å utføre øvelser på egenhånd er ikke en god løsning. For min del endte det med enda mer dårlig samvittighet og tanker om udugelighet.

2. Øvelser jeg skal gjøre på treningsrommet, mens behandleren gjør papirarbeid

Dette er ett steg opp fra å få øvelsene med på ett ark for å gjøre hjemme. Men det er fortsatt ikke en god nok løsning. Tanker som; Gjør jeg dette riktig? Skal jeg kjenne det på denne måten? Hvor lenge skal jeg stå her? Hvorfor blir jeg verre nå? Og ikke minst følelsen det gir å stå der midt blant tante Olga på 90, mannen med rulator, og personen i rullestol. Dette var for min del med på å fyre opp under følelsen av sykdom og at jeg aldri kunne komme til å bli bedre.

3. Behandleren som er tilstede og engasjert hvert minutt av timen

Når du har gått med smerter over en lang periode, og ingen kan finne noen forklaring på hvorfor de er der, så er det naturlig at du får ett noe redusert funksjonsnivå. Du blir frustrert, energinivået daler, og de mørke tankene sniker seg nesten umerkelig inn og bidrar til en tilstand av apati. Du gir litt opp, og begynner å godta at dette er hverdagen.

En god behandler tør å røske litt opp i dette.

Det desidert beste behandlingstilbudet jeg har vært borti, er der hvor behandleren parkerte sykdomsforklaringene mine ved å si at når du har disse problemene, bekreftet av spesialist, så vet jeg hvordan du har det og hva vi må gjøre. Denne behandleren var ikke så interessert i å snakke om hvor jeg hadde vondt etter at jeg hadde gitt ham en kort forklaring på utfordringene, han var mer interessert i å lære meg hvorfor ting var som de var. Og dette gjorde han mens han sto sammen med meg på trimrommet og guidet meg igjennom øvelsene som skulle til for at jeg skulle få mindre smerter og komme meg i mer hensiktsmessig aktivitet.

Nå er det jo alltid sånn at vi er forskjellige, har forskjellige behov og forskjellige utfordringer.

I tillegg er vi satt sammen forskjellig, sånn at den tilnærmingen som traff meg rett i sikringsskapet, er ikke sikkert at treffer deg like godt. Det er kanskje nødvendig å være innom mer enn en behandler for å finne ut hva som virker best for deg. Men om du går til en behandler og ikke kjenner på følelsen av at; Yes, dette tror jeg på! Så ikke bruk mer tid og penger på det. Prøv noe annet!

Jeg anbefaler på det varmeste å teste en manuellterapeut!

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *